KIJK OOK EENS OP ZING.NL, DE SITE VOOR ZINGEND NEDERLAND!

     
   

MULTI MIX MUSIC - HET NIEUWS

HOME   |    WEGWIJZER   |    CONTACT   |    ZOEKEN   |    REPERTOIRE

 
 
welkom bij de site van multi mix music, het vocale internetwarenhuis van zingend nederland! met onze unieke zoek- en bestelmachine wordt het aanschaffen van nieuw repertoire voor uw koor of zanggroep wel heel erg makkelijk.
 
 


 

Het Laatste Nieuws . . .

   
  Familie van bemanningsleden Argentijnse onderzeeër geloven er niet meer in
De familie van de bemanningsleden van de vermiste Argentijnse onderzeeboot San Juan lijken het geloof in een goede afloop te hebben verloren. Negen dagen nadat de onderzeeër zijn laatste signaal verzond is er nog steeds geen spoor van de ARA San Juan gevonden. Op de marinebasis Mar del Plata hadden zich de afgelopen dagen familieleden van de opvarenden verzameld, maar een deel is nu verdrietig en boos naar huis vertrokken. Het lijkt erop dat er een explosie aan boord van de boot uit 1983 is geweest. Als de San Juan nog intact zou zijn, dan is de zuurstof aan boord inmiddels op. Familie's van bemanningsleden hebben de afgelopen dagen kritiek geuit op de bezuinigingen op defensie en de invloed daarvan op onderhoud en materieel. Ook was er onbegrip over het op pad sturen van hun geliefden in een 34 jaar oude onderzeeër.

'Waarheid boven tafel'

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft gezegd dat eerst de onderzeeër gevonden moet worden, maar dat hij direct daarna een serieus en diepgravend onderzoek wil naar wat er is gebeurd. Hij heeft beloofd dat de waarheid boven tafel komt. "Dat betekent dat we willen weten hoe het kan dat er vermoedelijk een explosie is geweest aan boord van een goed onderhouden onderzeeboot die halverwege zijn levensduur was", zei Macri op een persconferentie. De onderzeeër had in 2008 een grote opknapbeurt gehad. Macri verwacht dat de San Juan de komende dagen wordt gevonden. Hij wilde niet ingaan op vragen over het lot van de bemanningsleden.

6000 meter diepte

Op de plek waar op 15 november voor het laatst een signaal van de onderzeeër is vernomen, kan nu ook onder water worden gezocht omdat het beter weer is geworden. Zo'n 30 schepen en 4000 mensen uit 12 landen waaronder Argentinië, de VS, Groot-Brittannië, Chili en Brazilië zoeken naar de vermiste San Juan. De Argentijnen verwachten vannacht ook nog een Russisch vliegtuig met materieel waarmee tot 6000 meter diepte kan worden gezocht.
(Zaterdag 25 november 2017 - 01:34)

Defensie: veldhospitaal in Mali voldoet aan de eisen
Het veldhospitaal in Kidal in Mali voldoet aan de VN-eisen voor medische zorg, schrijft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer. Nederlandse militairen die meedoen aan de missie in Mali moeten in noodgevallen behandeld worden in het Togolese veldhospitaal. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leverde in september kritiek op de door het veldhospitaal geleverde zorg in een rapport over een ongeluk met een mortiergranaat in juli 2016. Bij dat ongeluk kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte een militair zwaargewond. Die laatste werd in het veldhospitaal geopereerd, maar volgens de OVV traden de Togolese artsen weinig doortastend op en voerden ze geen goed onderzoek uit. Het OVV-rapport leidde tot het opstappen van minister Hennis en Commandant der Strijdkrachten Middendorp. Defensie besloot naar aanleiding van het rapport onder meer de medische voorzieningen in Kidal opnieuw kritisch te bekijken.

Werkbezoek militair chirurg

De hoogste Nederlandse militair die belast is met medische zaken en een militaire chirurg brachten eind oktober een werkbezoek aan het hospitaal. Zij concludeerden dat het personeel goed is opgeleid voor levensreddende chirurgie en ruime ervaring heeft. Om te garanderen dat de zorg in orde blijft, voert de VN tussentijds inspecties uit. Het veldhospitaal is alleen bedoeld voor als militairen niet geëvacueerd kunnen worden omdat bijvoorbeeld hun toestand dat niet toelaat. De VN heeft sinds september dag en nacht een helikopter in Kidal paraat staan voor medische evacuaties, schrijft Bijleveld. Het kabinet vindt de beschikbaarheid van de helikopter en de afspraken die met de VN zijn gemaakt voldoende om de operaties vanuit en rondom de militaire basis in Kidal te hervatten. Die lagen stil sinds het rapport van de OVV. Het kabinet laat echter vanwege de eerdere gebeurtenissen "in dit unieke geval" een derde partij kijken naar de medische voorzieningen in Kidal.
(Zaterdag 25 november 2017 - 00:41)

Storing met betaalsysteem iDEAL opgelost
Betalingssysteem iDEAL heeft vanavond ruim twee uur met een storing te kampen gehad. Volgens een woordvoerder van Currence, die de betalingsdienst verzorgt, is in die periode ongeveer de helft van de betalingen mislukt. Vandaag was het Black Friday, een dag vol koopjes waarop traditioneel extra veel betalingsverkeer plaatsvindt. Of dat de aanleiding was voor de storing is niet bekend. Ook vorig jaar was het druk op Black Friday, maar het systeem kwam toen volgens de woordvoerder niet aan de limiet. Mensen die vanavond een betaling hebben gedaan die door de storing is mislukt, krijgen het advies om die opnieuw te doen nu het systeem weer werkt.
(Vrijdag 24 november 2017 - 22:51)

Agenten blij met taser om afschrikwekkende werking
De politie meldt dat agenten positief zijn over het gebruik van het stroomstootwapen, ook wel taser genoemd. Dreigen met het wapen is vaak al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen en voorkomt volgens de agenten geweld. In 71 procent van de gevallen waarin agenten het wapen trokken, bleek de waarschuwing genoeg en deed de verdachte wat de politie wilde. Daarmee is het afgelopen halfjaar tientallen keren voorkomen dat agenten zwaarder geweld gebruikten. Dat blijkt uit een tussenevaluatie door de Politieacademie van de proef met het stroomstootwapen, die sinds februari van dit jaar loopt. De hele proef duurt een jaar. De proef loopt in Rotterdam, Amersfoort, Zwolle en bij de eenheid Noord-Nederland. Speciaal hiervoor opgeleide agenten hebben een taser die ze kunnen inzetten tegen zeer gewelddadige mensen die een gevaar voor zichzelf en/of hun omgeving vormen.

Letsel

De taser vult het gat op tussen de wapenstok en het pistool. Bij gebruik van het wapen krijgt iemand 0,004 ampère door zijn lichaam. De kans op letsel is volgens de politie klein. Wetenschappers zijn het er echter nog niet over eens of de taser gevaarlijk is voor het hart. Uit de tussenrapportage blijkt dat het stroomstootwapen het eerste halfjaar 167 keer is gebruikt, waarbij het in 49 gevallen ook daadwerkelijk op iemands lichaam is gezet. In alle gevallen konden de agenten de situatie onder controle krijgen en de verdachte aanhouden. Halverwege volgend jaar wordt besloten of de taser wordt toegevoegd aan de wapenuitrusting van agenten.
(Vrijdag 24 november 2017 - 22:49)

Hoeveel heeft Nederland te zeggen op Sint-Maarten?
De Rijksministerraad zag volgens minister Knops "geen andere optie meer": als premier Marlin van Sint-Maarten niet zou opstappen, zou Nederland de 550 miljoen euro uit een hulpfonds niet uitbetalen. Omdat het grotendeels verwoeste eiland het geld hard nodig heeft na orkaan Irma, zou de maatregel ingrijpende gevolgen hebben. Dus koos Marlin vanavond, na veel druk, eieren voor zijn geld. Rutte noemde de maatregel van de raad "een stevige dreun" aan Sint-Maarten. Waarom nam de Rijksministerraad zo'n krachtige standpunt in tegen de premier van het eiland? Sint-Maarten is een onafhankelijk land met een eigen bestuur, een eigen regering. "Daarom mag de Rijksministerraad niet zomaar ingrijpen op het eiland", vertelt correspondent Dick Drayer. "Behalve als er geen goed bestuur geleverd kan worden. Er zijn criteria voor wat 'goed bestuur' inhoudt, maar is het geen vastomlijnd concept: daar is vaak veel discussie over." Er moet op de eilanden sprake zijn van een structureel onhoudbare situatie, legt Arjen van Rijn, hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit van Curaçao uit. "Als dat het geval is, moeten de maatregelen van de Rijksministerraad gericht zijn op herstel. De bevolking van een land moet de gelegenheid krijgen zijn stem te laten horen, bijvoorbeeld met nieuwe verkiezingen." De afgelopen jaren trad de Rijksministerraad drie keer eerder op, bijvoorbeeld door het geven van een aanwijzing. "Die beslissingen zijn in het verleden opgevolgd, maar er is vaak onenigheid over", vertelt Van Rijn. In de zomer van 2014 adviseerde de raad aan de Arubaanse gouverneur Fredis Refunjol om de rijksbegroting van het eiland niet te ondertekenen. De Arubaanse premier Mike Eman was woest en ging in hongerstaking. Na een onderzoek concludeerde de Raad van State dat het besluit van de ministerraad onwettig was. Dit voorjaar greep de ministerraad in op Curaçao. De interim-regering die aan de macht was, probeerde geplande verkiezingen te voorkomen. Daarop gaf Nederland de gouverneur van het eiland extra bevoegdheden om de verkiezingen in goede banen te leiden. Daarmee werd de eilandsregering omzeild.

Waarborgen van de macht

De beslissingen van de Rijksministerraad worden door politici op de eilanden dus niet altijd met open armen ontvangen. De bewoners zijn het er echter wel vaak mee eens, zegt Drayer. "Veel mensen vinden het een prettig idee dat het bestuur op hun eiland door een extern instituut gewaarborgd wordt. Zeker nu soms blijkt dat er duistere types politieke macht verkrijgen, is het voor hen een stok achter de deur." Er zijn ook felle tegenstanders van de samenwerking met Nederland, vertelt Drayer. "Zeker in Curaçao groeit er een beweging, sinds in 2013 Helmin Wiels werd vermoord, een politicus die sterk voor autonomie was. Toch is die beweging sterk in de minderheid." Vooral op Sint-Maarten is de bevolking grotendeels tevreden met de Nederlandse invloed, vertelt Drayer. "De politiek op Sint-Maarten heeft weinig raakvlak meer met de bevolking. Politici zijn druk bezig met de verkiezingen en het veiligstellen van hun macht. Maar de bevolking is klaar met politieke spelletjes, zeker na Irma: ze willen wederopbouw." Drayer is na de orkaan vier keer op het eiland geweest. "Als ik daar op straat vraag of mensen autonomie willen, of een dak boven hun hoofd, kiezen ze allemaal voor het laatste."

Integriteitskamer

Nu Marlin onder druk van Nederland is afgetreden, zal Sint-Maarten de 550 miljoen euro alsnog ontvangen. Wel moeten eerst ook andere Nederlandse eisen voor het hulpfonds worden ingewilligd. Zo moet er een integriteitskamer worden ingesteld, die erop let dat het geld uit Nederland goed wordt besteed.
(Vrijdag 24 november 2017 - 21:34)

Vindicat royeert veroordeelde leider ontgroening
Het bestuur van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de veroordeelde ouderejaarsstudent Wouter B. als lid geroyeerd. B. kreeg gisteren een werkstraf van 240 uur opgelegd en een gevangenisstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk. De 24-jarige B. ging in augustus tijdens de ontgroening met zijn schoen op het hoofd van een aspirant-lid van Vindicat staan. De 18-jarige Rogier liep daardoor hersenletsel op plus een breuk in zijn schedel. Het slachtoffer heeft nog altijd last van hoofdpijn en concentratieproblemen. Wouter B. was tijdens de ontgroening 'kampleider' en voorzitter van de Commissie Overdracht Corps Kennis van de studentenvereniging. Vindicat wil geen toelichting geven op het besluit, op verzoek van het slachtoffer en zijn familie.
(Vrijdag 24 november 2017 - 20:54)

Verwoestende bomaanslag lijkt symptoom van 'puinhoop in Sinaï'
Een gruwelijke aanslag vandaag in de Sinaï-woestijn. Het aantal doden, zeker 235, is uitzonderlijk hoog, maar de aanslag op een moskee in Bir al-Abd is onderdeel van een lange reeks. "Het gebeurt daar wekelijks", zegt journalist en arabist Rena Netjes. "Er zijn ook aanslagen die de media niet eens halen." De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar het Egyptische staatspersbureau suggereert dat de lokale IS-beweging verantwoordelijk is. Dat zou volgens NOS-correspondent Marcel van der Steen niet erg verrassend zijn. "IS ziet de Sinaï als een provincie van het kalifaat. Het is dezelfde groep die de verantwoordelijkheid opeiste voor het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig in 2015." De Airbus A321 ontplofte boven de Sinaï-woestijn, alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Terreurgroep IS vestigde zich in 2014 in de regio en al-Qaida is er al langer actief. Het Egyptische leger voert een militaire campagne tegen beide groepen. Rena Netjes werkte jarenlang als Parool-correspondent in Egypte. Volgens haar speelt de achtergestelde positie van de lokale bevolking, overwegend bedoeïenen, een grote rol bij de problemen in de Sinaï. "De bedoeïenen zijn altijd rebels geweest ten opzichte van Caïro. De overheid heeft ze nooit volledig onder controle gekregen." Volgens Netjes kampt de minderheid al tientallen jaren met onderdrukking en marteling. De problemen zijn het grootst in het noorden van de Sinaï. Er is weinig werk, in tegenstelling tot het zuiden met populaire badplaatsen als Sharm-el-Sheikh. Het noordelijke deel van de woestijnregio is volgens Netjes een broeinest voor wapen- en mensensmokkelaars. "En er zijn daar altijd al fanatieke religieuze sjeiks geweest."

Guerrillastrijd

Een deel van de militanten sloot zich in 2014 aan bij IS. Anders dan in Syrië en Irak heeft het zelfverklaarde kalifaat in de Sinaï geen grote steden veroverd. De Nederlandse journalist schat dat er inmiddels een paar duizend gewapende strijders in de woestijn actief zijn. "Er duiken altijd weer nieuwe namen op. Voor ons is het ook onduidelijk, sommige groeperingen bestaan pas drie maanden." De milities voeren een guerrillastrijd, met de woestijn als thuisbasis. Afgelopen jaar zijn er meerdere keren Egyptische militairen en agenten in een hinderlaag gelopen. Door bermbommen en beschietingen kwamen tientallen soldaten om het leven, soms ook hooggeplaatste commandanten. Ook andersom gaat het er hard aan toe. In april dit jaar verscheen een filmpje van vermeende executies door het Egyptische leger. Zeker acht ongewapende gevangenen zouden zijn doodgeschoten in de woestijn. Dit soort praktijken zijn volgens Netjes geen uitzondering in Egypte. Ze vreest een averechts effect. "Lukraak mensen oppakken en executeren, dat zet veel kwaad bloed. Er zijn altijd jongens die wraak willen nemen." Radicalisering onder Egyptenaren is volgens de Nederlandse journalist een groot probleem. Mede door de harde aanpak van de overheid. "Af en toe komt er iemand vrij en zegt dat die gevangenissen door de martelpraktijken net IS-fabrieken zijn."

Puinhoop

Vanwege vermeende terreurconnecties belanden regelmatig ook journalisten en mensenrechtenactivisten in de cel. Daar kan Netjes over meepraten. Ze werd beschuldigd van het verspreiden van leugens en vluchtte het land uit. Ze werd bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. "Het Egyptische regime heeft het afgelopen jaar meer burgers gedood dan IS", zegt ze stellig. De hevige anti-terreurstrijd wakkert volgens haar de woede in het woestijngebied alleen maar aan. Vanwege de smokkelroutes, extremisten, onderdrukking en werkloosheid is het zo'n puinhoop in de Sinaï."
(Vrijdag 24 november 2017 - 20:38)

Steeds meer meldingen van misbruik door tantramasseurs
Bij het Meldpunt Tantra Misbruik zijn sinds de onthullingen van deze week tientallen nieuwe klachten binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van tantramasseurs. Inmiddels zijn er 54 meldingen gedaan over tientallen mannelijke masseurs. Woensdag berichtte de NOS over masseurs die zeggen dat ze vrouwen kunnen helpen met emotionele blokkades en seksuele trauma’s, maar hen vervolgens misbruiken. Toen waren er 24 klachten verzameld. Zeker vijf vrouwen zijn naar de politie gestapt om misbruik te melden. Tegen drie masseurs is aangifte gedaan. “We worden compleet overspoeld”, zegt Helene Baayen van het meldpunt. “Ik zit een groot deel van de dag aan de telefoon met slachtoffers die soms de meest hartverscheurende verhalen vertellen. Wij zijn dit meldpunt begonnen omdat wij ons het lot van deze vrouwen aantrekken, maar de ernst en omvang van het probleem overvalt ons ook.” Er is geen beroepsvereniging, maar in Nederland zijn zo'n 200 tantramasseurs werkzaam, afgaand op hun vermelding op internet, onder wie negentig mannen. Landelijk onderzoek PvdA-Kamerlid Kuiken heeft schriftelijke vragen aan minister Grapperhaus van Justitie gesteld over het misbruik van tantramasseurs. Zij wil onder meer van de minister weten of het klopt dat de politie slachtoffers afraadt om aangifte te doen omdat dat geen zin zou hebben. De PvdA pleit voor een landelijk onderzoek naar het optreden van de politie bij de aangiftes van zedenzaken. Kuiken zegt hierover: “Het gaat dan om zaken aIs: is de capaciteit van de zedenrecherche wel voldoende? Is de juridische kennis die rechercheurs hebben op orde? Pas als je die antwoorden hebt, weet je wat je moet doen om de praktijk van die aangiftes te verbeteren.” Ontmoedigend Over de gang van zaken bij aangiftes in zedenzaken is al langer discussie. Die aangiftes beginnen met een informatief gesprek, waarin de rechercheur vertelt wat een eventuele aangifte allemaal inhoudt. De toenmalige minister Van der Steur erkende enkele jaren geleden dat “een zeker ontmoedigend effect van het informatieve gesprek nooit helemaal kan worden uitgesloten”. Dat herkennen de slachtoffers van tantramasseurs ook. “Tegen mij zeiden de zedenrechercheurs gewoon dat er geen sprake was van een strafbaar feit”, zegt Petra Koning, die kort geleden aangifte deed tegen een masseur in het oosten van het land. “Ik moest hen zelf op een wetsartikel wijzen waarin staat dat seks met een cliënt in een therapeutische setting strafbaar is, ook als het niet om een geregistreerde hulpverlener gaat. Het deed ze verder niet van gedachten veranderen.” Volgens D66-Kamerlid Bergkamp is het belangrijk dat er aandacht komt voor misbruik door tantramasseurs, om daarmee de bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen te verhogen. "Het is belangrijk dat justitie, politie en hulpverleners daar samen in gaan optrekken."
(Vrijdag 24 november 2017 - 20:26)

'Onmogelijk om je kind te laten stoppen met drinken'
Ouders in de regio Gooi en Vechtstreek gaan wisselend om met het alcoholgebruik van hun kinderen. Sommige ouders tolereren het, anderen denken dat hun kind niet drinkt. Jongeren zelf zien ondertussen dat er gewoon veel gedronken wordt in hun omgeving. De NOS sprak met ouders en scholieren in het Gooi, naar aanleiding van het nieuws dat scholen samen aan de bel trekken over het drankgebruik van jongeren. Een van de bovenbouwscholieren drinkt zelf geen druppel, maar ziet om haar heen van alles gebeuren. "Laatst was er een meisje van 13 dat in coma terechtkwam. En je hoort vaker dat het helemaal misgaat." In de video hieronder vertellen jongeren openhartig over drankgebruik: Een nu 18-jarige leerling van het Hilversumse Comenius College was 14 toen hij begon met drinken. "Vaak regelde ik via vrienden dat ik aan drank kwam of ik vroeg aan mijn broer of hij wat wilde halen." Een andere manier om aan drank te komen is via de zogeheten wodkakoerier, die vandaag nog een fikse boete kreeg voor het illegaal verkopen van sterke drank. Hij rijdt met zijn scooter door de regio en verkoopt flessen wodka aan jongeren onder de 18. Volgens een groepje scholieren zijn 13- en 14-jarigen de grootste doelgroep voor de koerier. "Oudere jongeren gaan eerder stappen en komen dan met een nep-ID binnen", zegt een van de tieners. Ouders Charlotte, moeder van drie scholieren op het Gemeentelijk Gymnasium, verbaast zich dat andere ouders alcoholgebruik tolereren. Ze ziet in haar omgeving dat andere ouders zelfs drank in huis halen voor hun kinderen. "Ik vind dat raar, want die kinderen zijn nog niet eens 18." Volgens de scholieren is de invloed van de ouders enorm belangrijk. "Die ouders dronken vroeger ook al jong en hebben zoiets van: het is prima dat mijn kinderen ook drinken. Alleen weten ze niet in welke mate het gebeurt." Een andere moeder, die kinderen heeft op het Roland Holst College, ook in Hilversum, weet niet goed hoe ze moet optreden. "Ik zou willen dat mijn oudste niet drinkt en dat de regel van 'geen 18, geen druppel' wordt gehandhaafd. Maar het gebeurt toch, dus je moet maar een beetje meebewegen." Vriendinnen van haar met jongere kinderen vinden dat ze streng moet optreden, maar volgens haar is het niet te stoppen. "Het is ongelofelijk zonde van de hersenen. Ik probeer steeds mijn kind te vertellen hoe slecht het is, maar tegelijkertijd wil ik dat ze naar me toe blijft komen als er iets mis is. En je kunt je kinderen ook niet thuis houden." Oplossingen Volgens Charlotte maakt de leeftijdsverhoging naar 18 jaar het soms juist interessanter voor kinderen. "Het heeft juist aantrekkingskracht om dan het stiekem te gaan doen." Een 16-jarige scholier denkt dat het effect van het manifest niet groot zal zijn. "Het komt vooral op de ouders en hun gezag aan. Als iemand een goede opvoeding krijgt, ga je minder snel veel drinken." Hij vindt vooral dat het drinken onder extreem jonge kinderen aangepakt zou moeten worden. Volgens een moeder van het Roland Holst College moet de oplossing vanuit jongeren zelf komen. "Vloggers zouden invloed kunnen hebben. Het is nu gewoon stoer om te experimenteren. Juist wanneer vloggers zeggen dat het niet cool is, dat zou impact hebben."
(Vrijdag 24 november 2017 - 20:01)

Gaslek bij chemisch bedrijf Wolvega
Bij het chemische bedrijf Motip Dupli in Wolvega is een gastank met CO2 lekgeraakt en leeggelopen. De brandweer heeft het pand van de verffabrikant ontruimd, evenals de buurpanden. Rond 18.30 uur werden brandweer, politie en een ambulance ingeschakeld toen bij het bedrijf een vreemde lucht werd geroken. Volgens de brandweer is er niemand gewond geraakt door het vrijgekomen gas. Er is geen gevaar voor de omgeving. De weg bij het industrieterrein waar Motip Dupli is gevestigd, is weer vrijgegeven voor het verkeer. Enkele straten in de directe omgeving van het bedrijf zijn nog wel afgesloten. Brandweerlieden hebben metingen in de omgeving gedaan in verband met gevaarlijke stoffen, schrijft Omrop Fryslân. CO2 is een gas dat bij hoge concentraties giftig is voor mensen.
(Vrijdag 24 november 2017 - 20:00)

Premier Marlin van Sint-Maarten stapt alsnog op
De weggestemde premier Marlin van Sint-Maarten heeft tijdens een persconferentie alsnog zijn ontslag aangekondigd. Hij zegt dat hij vanmiddag (lokale tijd) zijn ontslagbrief zal sturen naar de gouverneur. Hij wordt opgevolgd door vice-premier en minister van Justitie Rafael Boasman. Marlin verloor begin november het vertrouwen van het parlement van Sint-Maarten, maar weigerde tot dusver op te stappen. Marlin kreeg twee moties van wantrouwen aan zijn broek, omdat hij niet akkoord wilde gaan met de voorwaarden die Nederland stelde aan het verlenen van noodhulp na orkaan Irma. Een van die voorwaarden is het instellen van een integriteitskamer die erop let dat het geld goed wordt besteed.

Politieke samenzwering

Marlin nam op de persconferentie uitgebreid de tijd om zijn opstelling te verdedigen. Hij beschuldigde Den Haag van een politieke samenzwering tegen hem, waarmee al was begonnen voor orkaan Irma het eiland verwoestte. Volgens Marlin gaf Den Haag hem overal de schuld van. "Van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond." Vandaag gaf de Rijksministerraad de gouverneur van Sint-Maarten een aanwijzing om Marlin te ontslaan. Volgens premier Rutte heeft de Rijksministerraad (het Nederlandse kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) daarmee een "stevige dreun" uitgedeeld aan Sint-Maarten. "Een maatregel als vandaag hebben we nog nooit hoeven toepassen in het Koninkrijk." Marlin zei dat hij opstapte omdat hij niet wil dat de strijd met Nederland nog langer voortduurt. "Ik verlaat de politieke arena met opgeheven hoofd en schaam me voor niets dat ik heb gedaan", zei hij. "Dit is geen afscheid", kondigde hij tot slot aan. "Ik kom terug bij de verkiezingen in februari."
(Vrijdag 24 november 2017 - 19:53)

Aluminium wijkagent dwingt respect fietsers af
De politie in Zutphen dringt het aantal fietsers in de binnenstad terug met een pop die als twee druppels water op een wijkagent lijkt. Volgens de politie is de aluminium pop een groot succes. Wijkagent Hans Bode stond vorig jaar met een aantal winkeliers te praten. "Toen een paar fietsers langsreden, schrokken ze en stapten af. Zo is het idee ontstaan". De pop heeft het uiterlijk van Bode gekregen. De Zutphense binnenstad is op werkdagen overdag voetgangersgebied, en dus verboden terrein voor fietsers. Veel fietsers houden zich niet aan de regels, en dat is de plaatselijke winkeliers een doorn in het oog.

Schrikeffect

Begin dit jaar is de pop voor het eerst buiten neergezet. Met succes. Bode: "Er gaat een schrikeffect van uit. Daarom is er - denk ik - ook nooit iets gebeurd met de pop. En we controleren natuurlijk nog gewoon". De nep-wijkagent staat steeds op andere tijden buiten. De politie overweegt om hem zo nu en dan ook buiten het centrum neer te zetten. Als een fietser gepakt wordt, krijgt deze een bekeuring van 55 euro, schrijft Omroep Gelderland.
(Vrijdag 24 november 2017 - 19:30)

Egyptische vergeldingsaanvallen na aanslag in Sinaï
De Egyptische luchtmacht heeft vergeldingsaanvallen uitgevoerd in de Sinaï-woestijn. De Egyptische president Sisi had al aangekondigd dat de aanslag van vandaag op een soefimoskee in Bir-al-Abd met harde hand zou worden gewroken. Bij die aanslag kwamen zeker 235 mensen om het leven en vielen 130 gewonden. Gelovigen werden beschoten vanuit vier terreinauto's en ook gingen er een of meer bommen af, bij of in de moskee. Volgens ooggetuigen schoten er zo'n 40 terroristen op de menigte gelovigen. De luchtaanvallen werden uitgevoerd boven het bergachtige gebied in de omgeving van het gebedshuis waar de aanslag plaatsvond. Hier houden de terroristen zich volgens de Egyptische veiligheidsdiensten op. Het is nog onbekend wie er achter de aanslag zit, maar de verdenking gaat uit naar een lokale afdeling van IS. Volgens correspondent Marcel Van der Steen werd het aangevallen gebedshuis bezocht door aanhangers van het soefisme, "een mystieke stroming binnen de islam die door islamisten van bijvoorbeeld IS en al-Qaida wordt gezien als een dwaalleer of als afgoderij". Vanwege de aanslag is de tijdelijke opening van de grensovergang bij Rafah, tussen Gaza en Egypte, afgeblazen. De grens zou vanaf zaterdag drie dagen opengaan.
(Vrijdag 24 november 2017 - 19:12)

Door de straten van Parijs zwervende tijger doodgeschoten
In Parijs is vanmiddag een tijger doodgeschoten, die ontsnapt was uit een circus. De tijger dwaalde rond in het 15e arrondissement in het zuiden van de stad, zonder iemand aan te vallen. Een medewerker van het circus heeft hem zelf op straat doodgeschoten, melden Franse media. Het dier was één van de drie tijgers van het Cirque Bormann Moreno dat op het plein Carlo-Sarrabezolles staat. Na de ontsnapping werd het tramverkeer in de buurt stilgelegd. De ontsnapping leidde korte tijd tot paniek in de buurt. De politie werd ingezet, maar die hoefde uiteindelijk niet in te grijpen. Voor de komst van het circus naar Parijs was er discussie over de optredens met wilde dieren van het circus. Milieugroepen en de partij De Groenen verzetten zich tegen het inzetten van wilde dieren voor het vermaak van mensen. In Nederland mogen sinds 2015 geen wilde dieren meer in een circus optreden.
(Vrijdag 24 november 2017 - 19:11)

Rutte heeft begrip voor alle vragen, maar zwijgt over IS-strijder
Het kabinet wil niets kwijt over de zaak van de Syrische IS-strijder die vrij in Nederland rondliep of rondloopt, en eerder bij een debatavond in De Balie opdook. "Ik begrijp dat mensen geschrokken zijn. Natuurlijk", zegt premier Rutte op alle vragen tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Maar ik kan hier niet op ingaan." Daar zijn twee redenen voor, zegt Rutte. Ten eerste geeft dat inzicht in de werkwijze van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, en de samenwerking met andere veiligheidsdiensten. "En daar kunnen terroristen dan hun voordeel mee doen", zegt Rutte. Ten tweede is er het risico dat wat in het openbaar wordt gezegd, een rol kan gaan spelen in een toekomstig strafproces wegens terrorisme, zegt Rutte. "Dat dwingt ons tot grote terughoudendheid."

Inschattingsfout

Volgens de directeur van De Balie Yoeri Albrecht, waar de IS'er opdook, hebben de autoriteiten een inschattingsfout gemaakt. De organisatie vond de avond zelf risicovol. Maar de inlichtingendiensten en politie dachten daar anders over, zegt hij tegen de NOS. Journalisten willen van premier Rutte weten of dit waar is. Maar ook hier wil hij niets over zeggen. "Voor ons is dus niet te controleren of hier niet een grote fout is gemaakt?" concludeert een journalist. "Zo is het", zegt Rutte. Voor de Tweede Kamer ligt dat iets anders. Daar kunnen fractievoorzitters, als zij dat willen, vertrouwelijk worden bijgepraat in de 'commissie-Stiekem' over AIVD-zaken, en dus ook over deze IS'er. Voorwaarde is wel dat zij hun mond houden, ook als de AIVD een fout heeft gemaakt. Zij moeten dat dan achter de schermen zien op te lossen.

Preventief

Het CDA wil weten waarom de politie niet op de bijeenkomst aanwezig was. D66 spreekt van een "alarmerende kwestie". De VVD en de ChristenUnie vinden dat de IS'er net zo goed opgepakt kan worden, nu toch bekend is dat hij wordt gevolgd. De PVV wil dat mensen die worden verdacht van jihadisme preventief worden vastgezet. Premier Rutte voelt hier niets voor. "We kunnen ook morgen de democratie afschaffen. Maar daar ben ik ook geen voorstander van." Eerder vandaag zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in "algemene zin" dat mensen die een mogelijk gevaar zijn pas aangehouden kunnen worden als er "voldoende juridische gronden zijn". Verder zegt hij dat personen die een gevaar voor de nationale veiligheid kunnen vormen zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. De IS'er werd waarschijnlijk ook gevolgd om te kijken met wie hij contact had.

Niet gezwegen

Helemaal hebben de veiligheidsdiensten overigens niet gezwegen. Het bericht over de IS'er kwam in het nieuws nadat bronnen rond veiligheidsdiensten aan Nieuwsuur en de Volkskrant hadden bevestigd dat de man een "zwaar geval" is, dat hij 31 jaar oud is en met een vals paspoort reisde. Hij wordt al maanden in de gaten gehouden door de AIVD. De kwestie wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken, maar de vraag is of er dan wel meer informatie naar buiten komt.
(Vrijdag 24 november 2017 - 10:36)

Paniek Londens metrostation Oxford Circus, niets gevonden
Berichten over een schietpartij bij metrostation Oxford Circus, die voor paniek zorgden in het centrum van Londen, zijn vals alarm gebleken. Anti-terreureenheden kwamen vanmiddag in actie na een melding dat er werd geschoten in het metrostation; de politie behandelde het incident alsof er sprake was van terrorisme. De politie vond echter geen bewijs dat er is geschoten in of bij het metrostation, ook werden er geen verdachte personen aangetroffen. Een aantal ingangen van het metrostation op Oxford Street is weer open, en dat geldt eveneens voor het nabijgelegen station Bond Street, dat vanmiddag ook enige tijd dicht bleef. Er is nog veel politie op de been. Ambulancepersoneel heeft een aantal mensen behandeld voor kleine verwondingen die ze hadden opgelopen bij het haastig verlaten van het metrostation. Zeven mensen konden ter plekke worden geholpen, negen gewonden zijn meegenomen naar het ziekenhuis voor een uitgebreidere behandeling, meldt de Londense ambulancedienst.

Extra politie

Mensen in de buurt van het metrostation kregen het advies een gebouw binnen te gaan en daar te blijven. De brandweer was met drie wagens aanwezig op Oxford Circus, en ook andere hulpdiensten waren ter plekke. Op beelden is te zien hoe metroreizigers en het het winkelend publiek op straat alle kanten op vluchtten. Ook zouden er honderden mensen zijn geëvacueerd.
(Vrijdag 24 november 2017 - 18:17)

Fouten in aangiftes kosten Belastingdienst veel geld
De Belastingdienst loopt jaarlijks veel geld mis door fouten die particulieren maken in hun aangifte. Ook het midden- en kleinbedrijf (mkb) zou veel meer moeten betalen aan de fiscus, blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst op basis van steekproeven. In 0,9 miljoen van de 8,2 miljoen particuliere aangiftes uit 2014 zaten volgens de Belastingdienst fouten, waardoor te weinig belasting is afgedragen. Samen zouden die fouten goed zijn voor honderden miljoenen euro's, ware het niet dat de dienst veel van het geld alsnog heeft weten te innen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen veel vaker fouten maken in hun eigen voordeel dan in hun nadeel. De dienst gaat ervan uit dat de meeste fouten expres zijn gemaakt, maar er zijn natuurlijk ook foutjes die mensen onbewust maken.

Uitschieter

Het komt ook voor dat mensen door fouten in hun aangifte juist te veel betalen. De Belastingdienst schat dat particulieren in 2014 voor 330 miljoen euro te veel hebben afgedragen. In de jaren daarna was dat bedrag lager en schommelde het rond de 170 miljoen. De uitschieter in 2014 komt door één particulier die zichzelf per ongeluk voor 160 miljoen heeft benadeeld. Of de benadeelden hun geld terugkrijgen, is niet duidelijk.
(Vrijdag 24 november 2017 - 18:13)

Abel Tasman deed niks fout, maar de VOC'er vond geen goud
Het is precies 375 jaar geleden dat ontdekkingsreiziger Abel Tasman uit het Groningse Lutjegast het huidige Tasmanië ontdekte. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is vandaag een tentoonstelling geopend over de VOC-vaarder. Volgens conservator Karen Meirik verdient hij meer waardering in Nederland. Het zijn de jaren 40 van de 17e eeuw, aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlanders kijken vol jaloezie naar al het zilver dat de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika importeren. "Zoals Columbus voor de Spanjaarden een continent ontdekte, zo moest Tasman voor de Hollanders er een ontdekken", legt Meirik uit in Met het Oog op Morgen. De Groninger werd daarom op expeditie gestuurd.

Reuzen op het eiland

De VOC was er namelijk van overtuigd dat er een mythisch 'Zuidland' zou moeten bestaan, omdat de zuidelijke en noordelijke halfronden anders niet 'in evenwicht' zouden zijn. Het Zuidland ligt op dezelfde breedtegraad als Nederland, maar dan op het zuidelijk halfrond. "Ze verwachtten dat er met die volkeren dan wel viel te handelen." Tasmans expeditie verliep moeizaam, door de sterke poolwind en woeste golven. Hij vond geen continent ter grootte van Zuid-Amerika, maar een rotsachtig eiland, dat hij vernoemde naar zijn opdrachtgever: het Antonie van Diemensland. Ruim twee eeuwen later werd het herdoopt naar de huidige naam Tasmanië. Hij vond geen goud en zilver, maar claimde het eiland met een paal en een vlag, zodat VOC-schepen er terecht konden voor hout. Uit de scheepsjournaals blijkt dat ze sporen van mensen ontdekten. "Ze hoorden muziek en zagen rookwolken," vertelt de conservator. "Maar ze dachten dat er reuzen waren, omdat de sporen zo ver uit elkaar lagen." Tasman behield zijn hoge verwachtingen en voer door naar het oosten, waar hij Nieuw-Zeeland ontdekte. Daar had hij als eerste Europeaan ooit een ontmoeting met de Maori, de inheemse bevolking. Tasman volgde de VOC-instructies om bij onbekende volkeren het vertrouwen te kweken door hun gedrag te spiegelen. "De Maori bliezen op een schelptrompet, dus Tasman liet zijn trompetter hetzelfde doen. Maar dat bleek voor de Maori te gelden als een oorlogsverklaring." De volgende ochtend werden vier bemanningsleden van Tasman door de Maori aangevallen en vermoord. Het incident aan de 'Moordenaarsbaai' wordt in Nieuw-Zeeland nog ieder jaar herdacht.

Degelijk en saaie man

Abel Tasman is opvallend populair in Nieuw-Zeeland en op Tasmanië. "Overal vind je zijn naam terug," volgens Meirik. "De Tasmaniërs kozen er zelf voor om hun eiland naar de ontdekkingsreiziger te vernoemen." Veel VOC-scheepsvaarders staan bekend om hun hardhandige optreden. Vanwege dit gewelddadige verleden wil de partij Denk verwijzingen naar 'zeehelden' als Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter uit het straatbeeld laten verdwijnen. Naast het Maori-incident zijn er geen gewelddadigheden van Abel Tasman bekend. Kleeft er aan de ontdekkingsreiziger dan geen enkele smet? "Uit de scheepsjournaals blijkt dat hij eigenlijk heel degelijk en saai was," ontdekte de conservator. "Hij was heel erg van de Nederlandse overlegcultuur. Hij besprak alles met zijn bemanning. Het was een soort vriendengroep." Ze vindt dan ook dat Nederland Tasman meer mag waarderen. "Hij was immers de eerste Nederlander die helemaal rondom Australië voer." De VOC was minder tevreden over zijn verdiensten. Hij faalde in zijn zoektocht naar het gehoopte goud en zilver en was volgens zijn werkgever te weinig doortastend. De VOC oordeelde: 'Het echte verkenningswerk laten we aan een meer nieuwsgierige opvolger over'. Uiteindelijk mocht hij nog één maal op missie langs de Noord-Australische kust, maar het gedroomde goud vond hij nooit meer.
(Vrijdag 24 november 2017 - 17:35)

?Gooise scholen in actie tegen zuipende jongeren
Bijna alle middelbare scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek slaan de handen ineen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Zulke samenwerking komt wel vaker voor, maar het Trimbos-instituut noemt het uniek dat scholen zelf het initiatief nemen om de problemen aan te kaarten bij de regiogemeenten. Achttien middelbare scholen hebben samen met gemeenten, horeca- en sportverenigingen het initiatief genomen voor een manifest over de aanpak van het misbruik. Het gaat daarbij vooral om aangescherpte controle op de regels die het alcoholgebruik aan banden leggen. Die regels zijn eerder dit jaar al opgesteld, samen met Jellinek, het centrum dat is gespecialiseerd in verslavingszorg.

Manifest

Volgende week worden zo'n 300 ouders, scholieren en andere betrokkenen verwacht op een discussiebijeenkomst op het Comenius College in Hilversum. Het is de bedoeling dat het manifest daar wordt opgesteld. Dat wordt vervolgens overhandigd aan burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. De opstellers willen dat gemeenten in de regio zich actiever op gaan stellen in de strijd tegen alcohol. Sinds 2014 is de handhaving geen rijkstaak meer.

Ziekenhuis

De regio heeft al langer grote problemen met drinkende jongeren. Uit het meest recente onderzoek (uit 2015) blijkt dat het alcoholgebruik onder de jeugd in de regio in alle opzichten zorgelijk is. Ook ligt het percentage jongeren (van 12 tot en met 17) dat recent aangeschoten was of meedeed aan bingedrinken zeker 5 procent hoger dan het gemiddelde van Nederland. In het Gooi zijn de afgelopen jaren relatief veel scholieren met een alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Daar kan volgens initiatiefnemer Johan Veenstra alleen wat aan gedaan worden als de hele regio meewerkt. Een kind zit ook op de sportclub, gaat in het weekend uit en heeft contact met vrienden. Daarom moet het probleem van alle kanten worden benaderd, zegt hij. Ook ouders moeten volgens Veenstra een actieve rol gaan spelen.

Schoolfeesten

Scholen zeggen zelf weinig last te hebben van het alcoholgebruik onder jongeren. Bij werkweken is alcohol verboden, examenstunts zijn grotendeels afgeschaft of er worden extra leerkrachten ingezet, en op schoolfeesten wordt geen alcohol geschonken. Sinds 2014 mogen jongeren pas vanaf hun achttiende drinken, voorheen mocht dat al met 16 jaar. Door de leeftijdsverhoging is het voor scholen makkelijker geworden om grenzen te trekken. Toch willen ze hun verantwoordelijkheid nemen. "Met alleen een wetswijziging - van 16 naar 18 jaar - ben je er niet. Er moet meer gehandhaafd worden. Jongeren drinken misschien niet op school, maar wel degelijk daarbuiten", zegt Veenstra.

Jonge hersenen

Rinelle van den Top van GGD Gooi en Vechtstreek doet onderzoek naar alcoholgebruik in de regio. Jongeren drinken weliswaar minder dan voorheen en gaan op latere leeftijd drinken, maar het blijft een probleem. Niet alleen scholieren drinken volgens haar te veel: in alle leeftijdsgroepen in de regio ligt het alcoholgebruik hoger. Van den Top benadrukt het gevaar van drinken op jonge leeftijd. De hersenen ontwikkelen zich tot op 24-jarige leeftijd; daarom is overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd schadelijk.
(Vrijdag 24 november 2017 - 17:30)

Rutte: premier Sint-Maarten moet nu echt snel opstappen
Premier Rutte vindt dat premier Marlin van Sint-Maarten snel moet opstappen. Hij zegt dat hij het bizar zou vinden als de aanwijzing die de Rijksministerraad vandaag aan de gouverneur van het eiland heeft gegeven, niet wordt opgevolgd. Rutte zegt dat de Rijksministerraad (het Nederlandse kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) een "stevige dreun" heeft uitgedeeld aan Sint-Maarten. "Een maatregel als vandaag hebben we nog nooit hoeven toepassen in het Koninkrijk." Als Marlin toch blijft zitten, heeft dat sowieso consequenties voor het verlenen van hulpgelden. Het kabinet besloot een paar weken geleden een fonds in te stellen met 550 miljoen euro, maar zolang er geen deugdelijk bestuur zit gaat er geen cent naar het door de orkaan Irma getroffen eiland. Dat zei staatssecretaris Knops eerder vandaag ook al.

Urgent

Daarnaast kan Marlins weigering ook gevolgen hebben voor het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week zaterdag aan Sint-Maarten willen brengen. Rutte zegt dat er allerlei varianten denkbaar zijn. Bijvoorbeeld dat het koningspaar wel met de bevolking spreekt, maar niet met politici. Maar er moet, zegt hij, volgende week in het licht van de actuele situatie worden bekeken "of en hoe het bezoek moet worden vormgegeven, mocht het zo zijn dat de premier daar nog steeds zit." Rutte noemt de situatie urgent. Hij wil zo snel mogelijk met de hulp voor de wederopbouw beginnen. "De economie ligt in puin, het eiland ligt in puin. Mijn vermoeden is - ik ben geen Maurice de Hond - dat 90 procent van de bevolking het met me eens is dat Marlin weg moet." De gouverneur is de hoogste vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden op Sint-Maarten. "Hij kan moreel en politiek maximale druk uitoefenen", zegt Rutte. "En hij krijgt nu de volledige steun van de Rijksministerraad."
(Vrijdag 24 november 2017 - 16:57)

Kies hieronder uw nieuwsbron

Weer en Verkeer

De weers- en verkeersdienst zijn tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later nog eens. Excuses voor het ongemak.

Kies hier uw voorkeursnieuws
 Over deze Nieuwsservice


Multi Mix Music biedt deze nieuws-updates aan als service voor alle bezoekers. Wij verzorgen deze service in samenwerking met de verschillende nieuwsredacties die elk zelf verantwoordelijk zijn voor de inhoud van hun berichtgeving.
Multi Mix Music kan geen garanties geven voor de juistheid, tijdigheid en/of volledigheid van de getoonde berichten. Aan deze service kunt u daarom geen rechten en / of aan-sprakelijkheden ontlenen.

 
 

© MULTI MIX MUSIC, 2017

  Niets op deze site mag zonder toestemming van Multi Mix Music vermenigvuldigd worden!  
  Ontwerp & Techniek: Imae Informatie Innovatie NAAR PAGINA-TOP   |   ZINGDEX   |   ZOEKEN   |   ZING.NL